Pompon Girls to grupa taneczna prowadzona przez panią Aldonę Solarz. Trenują w pocie czoła cały rok, a ich występy można oglądać m. in. podczas Biegu Burzyńskiego czy meczów na stadionie.
Szkoła
Dokumenty
Konkursy
Kalendarz
Pompon Girls to grupa taneczna prowadzona przez panią Aldonę Solarz. Trenują w pocie czoła cały rok, a ich występy można oglądać m. in. podczas Biegu Burzyńskiego czy meczów na stadionie.
W sytuacji, gdy Boże Narodzenie spędzimy w większości w domu,
pełni niepokoju co przyniesie jutro, pozostaje mi życzyć zdrowia,
które teraz doceniamy najbardziej i nadziei, że przeżyjemy i wyjdziemy
z tego doświadczenia mądrzejsi, silniejsi i uważniejsi wobec otaczających nas osób.
Pamiętajcie, że pomimo to sercem i myślami jestem z Wami!
Niech nadchodzący Nowy Rok 2022 będzie czasem pokoju, serdeczności i międzyludzkiej życzliwości.
Wigilijne potrawy przyrządzamy na oliwie, oleju i maśle. Nasi przodkowie skrupulatnie przestrzegający postu, uczynili prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Wigilia w domach magnackich składała się z 12 dań. W domach szlacheckich i bogatych mieszczan serwowano dziewięć wigilijnych dań. Wieś natomiast miała dań siedem.
Na dworskim stole i stole mieszczańskim w wigilię podawano do wyboru: barszcz czerwony z kiszonych buraków z fasolą (potem i obecnie uszka z farszem grzybowym) zupę grzybową z łazankami lub zupę rybną z migdałami, pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony, karp w galarecie, karp w szarym sosie, szczupak faszerowany, łazanki zapiekane z kapustą i grzybami, kluski z makiem i miodem, kulebiak lub cebulaki, kapelusze borowików nadziewane farszem grzybowym zapiekane na maśle, kompot wigilijny ugotowany z suszonych owoców.
Na deser podawano różne ciasta: strucla z makiem, zawijaniec z masą śliwkową, kakaową, makowce na kruchym spodzie mocno lukrowane, chały słodkie z kruszonką, baby drożdżowe gotowane, pierniki przekładane różnymi masami i mnóstwo różnych ciasteczek. Podawano również owoce cytrusowe, suszone bakalie, orzechy włoskie, laskowe itp. Kutia była też obowiązkowo podawana na deser.
W chatach chłopskich na wieczerzę wigilijną podawano:
Po głównych jadłach podawano ciasta: drożdżowe z kruszonką, struclę makową i z masą śliwkową a dla dzieci słodkie makiełki.
Dzisiaj urządzamy wigilię nie tak bogatą jak nasi przodkowie, ale zawsze staramy się zachować tradycję. Smak i ceremoniał potraw wigilijnych mają dar wywoływania wspomnień i marzeń o przyszłości, o tym co przyniesie kolejny rok.
Wielu Polaków wierzy w przesądy. Przytoczę jeden z nich mówiący, że tak jak w Wigilię – tak przez cały następny rok. Dlatego w ten dzień powinniśmy być uśmiechnięci, unikać sporów i kłótni, utrzymać porządek w domu, odnosić się do swoich bliskich z życzliwością i szacunkiem.
Anna Zaucha – szkolny Pedagog
IX Gminny Konkurs Świątecznej Piosenki Obcojęzycznej już za nami! W konkursie wzięło udział ponad 50 uczestników, w tym roku w formie hybrydowej (stacjonarnie oraz online). Naszą szkołę reprezentowało 6 solistów i 3 duety. Z ogromną radością pragniemy przekazać, że jury nagrodziło oraz wyróżniło 6 występów naszych uczniów:
Liliana Bajorek zajęła II miejsce w kategorii klas IV-VI
Albert Bajorek zajął III miejsce w kategorii klas VII-VIII
Wyróżnienia otrzymały:
Tola Bajorek (kategoria klas I-III)
Kinga Gogola i Oliwia Pypeć (kategoria klas IV- VI)
Joanna Burza i Julia Kras- Kocoł (kategoria klas IV- VI)
Julia Bernal (kategoria klas VII-VIII)
Wielkie brawa dla wszystkich uczestników! Serdecznie gratulujemy udanych występów oraz dziękujemy organizatorom i sponsorom konkursu.