TRADYCJE WIELKANOCNE – święcenie pokarmów

Wielka Sobota to dzień przygotowywania i święcenia pokarmów. Do wielkanocnego koszyczka wkładamy wyprasowaną, białą serwetkę oraz produkty, które następnie spożywamy podczas śniadania wielkanocnego w niedzielę. Ta tradycja wywodzi się już z VIII w. To właśnie wtedy chrześcijanie zaczęli święcić pokarmy, ale w Polsce to święto ukształtowała się nieco później, bo dopiero w XIII w. Wierzono, że poświęcone produkty przyniosą w przyszłości dostatek i pomyślność.

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

W koszyczku wielkanocnym powinno znaleźć się kilka produktów. Pamiętajmy o nich wszystkich. Istotne jest również znaczenie ich symboliki. Oto  lista  pokarmów, które powinny znaleźć się w wielkanocnym koszyczku wraz z ich symboliką.

  • jajko – jest symbolem odradzającego się życia
  • baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią
  • chleb – jest symbolem ciała Chrystusa: ma gwarantować dobrobyt i pomyślność.
  • sól – symbolizuje oczyszczenie
  • chrzan – symbol siły fizycznej i krzepy
  • kiełbasa i wędlina – mają zapewnić dostatek, zdrowie i płodność
  • ciasto – symbolizuje umiejętności i doskonałość

W niektórych regionach można spotkać również inne produkty. Na przykład wodę, która symbolizuje odrodzenie i chrzest, który oczyszcza nas z grzechu, pieprz, który przypomina o gorzkich ziołach, które jedli Izraelici oraz ser, który symbolizuje związek pomiędzy człowiekiem a przyrodą.

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę całej Społeczności szkolnej oraz ich Rodzinom:

Zadumy u grobu pustego,
radości ze spotkania Zmartwychwstałego,
pokoju, nadziei, jajka smacznego
i poniedziałku udanego, oblewanego!
Niech się nie zgubi wśród tylu pisanek
Świąt sens prawdziwy – Jezus – Baranek.

Pedagog: Anna Zaucha

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.